CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Qui és qui en el nou Govern de la Generalitat? Qui és qui en el nou Govern de la Generalitat?

Qui és qui en el nou Govern de la Generalitat?

Quim Torra finalment ha reformat la composició dels consellers del Govern de la Generalitat. Gairebé s’ha arribat a la meitat el nombre de dones al Govern. La carrera universitària més nombrosa entre els futurs membres de la Generalitat és Economia
CatalunyaPolíticaZPortada Izquierda 30 Maig, 2018 CatDialeg.cat 0
5 / 5 (1 votes)

Inici » Historic » Qui és qui en el nou Govern de la Generalitat?

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha decidit respectar el marc constitucional i proposar un Govern sense consellers que estiguin a la presó o fora de Catalunya, tal i com exigia la Moncloa.

“Atenent paràmetres exclusivament jurídics, no podran desenvolupar les seves funcions institucionals com a consellers d’acord a les previsions i exigències que per a tal funció recull la normativa vigent”, argumenta l’Executiu central. La missiva explica que l’autorització arribarà si “el contingut de l’acte s’ajusta a la legalitat”.

Govern

D’aquesta manera, Torra ha incorporat Elsa Artadi, Damià Calvet, Àngels Chacón, Laura Borràs i Alba Vergès, en substitució de Josep Rull, Jordi Turull, Lluís Puig i Antoni Comín.

Qui són els membres de la Generalitat?

Presidència

En primer lloc, la Presidència és ocupada per Quim Torra i Pla. Torra, nascut a Blanes l’any 1962, és llicenciat en Dret (UAB) i ha treballat com a editor, com advocat i com a executiu de la multinacional suïssa Winterthur. A més a més, ha estat el director del Born Centre Cultural i, de forma interina, president d’Òmnium Cultural. El 2009 va entrar a Reagrupament i a les eleccions del 2017 va entrar a les llistes de Junts per Catalunya al Parlament.

Torra

Torra està casat amb Carola Miró, mestra, amb qui té tres fills, dues noies i un noi, la Carola, el Guillem i l’Helena.

Vicepresidència, Economia i Hisenda

El membre més jove del nou Govern és Pere Aragonès i Vidal, amb 36 anys. Per decisió del President, ocuparà el càrrec de Vicepresidència, Economia i Hisenda. El 1998 es va integrar a les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, i dos anys després a ERC. El 2006 va ser elegit diputat al Parlament per ERC

Llicenciat en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya i Màster en Història Econòmica per la Universitat de Barcelona, ha ampliat estudis en polítiques públiques per al desenvolupament econòmic a la Kennedy School of Government de la Universitat Harvard. En l’actualitat està realitzant el programa de Doctorat en Història Econòmica a la Universitat de Barcelona. Ha treballat en un despatx d’advocats especialitzat en assessorament jurídic a empreses i administracions públiques, ha col·laborat com a investigador amb l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa, i ha estat professor associat de la Universitat de Perpinyà.

Portaveu i Presidència

L’economista Elsa Artadi, ha estat professora d’Economia a Milà i a la UPF i ha treballat per al Banc Mundial. El 2011 va entrar a la Generalitat com a assessora del Departament d’Economia i ha ocupat diversos càrrecs al departament. L’estiu del 2016 es va afiliar al PDeCAT i l’any passat va ser escollida diputada a les llistes de Junts per Catalunya.

Llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), es va especialitzar en la disciplina amb un màster a la mateixa casa. Acompanyada pel seu currículum, va aconseguir una beca de la Fundació La Caixa i es va mudar a la Universitat de Harvard per cursar el doctorat. El 2011 va entrar com assessora el Departament d’Economia del llavors conseller Mas-Colell, un mandat que es va popularitzar per les retallades en educació i sanitat. Dos anys després, sota la presidència de Mas, com a directora general de Tributs i Joc al mateix departament, i va abraçar la fama amb l’impuls de la Grossa de Cap d’Any.

Artadi

El 2015 va ser designada secretària d’Hisenda, un càrrec que va abandonar pocs mesos més tard per exercir com a directora general de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat, ja en mans de Puigdemont. Artadi va dirigir la campanya electoral de Puigdemont del 21-D. El seu èxit a les urnes va reforçar la seva figura i fins i tot ha sonat com a presidenciable.

Amb 42 anys, Artadi ha decidit no tenir fills per dedicar-se totalment a la política. Amb el seu primer marit, Alberto Arraut, no hi va assistir al banquet de la seva pròpia boda.

Empresa i Coneixement

Després de Barcelona, és Igualada la segona localitat amb més membres de Govern nascuts a la capital de l’Anoia. Empresa i Coneixement es trobarà ara liderada per Àngels Chacon i Feixas (Igualada, 1968). Chacón era actualment primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada pel PDECat. Anterioment havia sigut directora general d’Indústria, va treballar al sector paperer i va ser gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia.

Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència és Ernest Maragall i Mira (Barcelona, 1943). El germà del President de la Generalitat Pasqual Maragall va ser militant del Front Obrer de Catalunya des de la seva creació. Va ser fundador del Partit Socialista de Catalunya – Congrés, que després va integrar-se al Partit dels Socialistes de Catalunya. El 2003 va ser nomenat secretari del Govern de la Generalitat, càrrec que ocuparia fins al 2006, quan passaria a conseller d’Educació, càrrec que ocuparia fins al 2010. El 2012 s’apartà del PSC per crear la Nova Esquerra Catalana. A les eleccions al Parlament del 2017 va ser elegit diputat en les llistes d’ERC.

Interior

L’anterior alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch i Moya, serà el conseller d’Interior. Des del 1996 pertany a Convergència Democràtica, i el 2000 va integrar-se a l’Ajuntament de Premià com a regidor per l’oposició. El 2017 va anar a les llistes al Parlament amb Junts per Catalunya.
Casat amb fills, va anunciar anys enrere que pateix esclerosi múltiple.

Govern

Ensenyament

El torrenc Josep Bargalló i Valls (Torredembarra, 1958) serà el conseller d’Ensenyament. És llicenciat en Filologia Catalana i professor de la Universitat Rovira i Virgili. Va pertànyer a l’Assemblea de Catalunya, al PSUC, al PSAN i a Nacionalistes d’Esquerra. El 1995 es va afiliar a Esquerra. Després de ser diputat al Parlament, el 2003 va ser nomenat conseller d’Ensenyament. I va ser conseller en cap del 2004 al 2006.

Salut

La igualadina Alba Vergés i Bosch ocuparà la Conselleria de Salut. És llicenciada en Economia per la Universitat de Barcelona i Enginyeria tècnica en informàtica i gestió per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment és secretària quarta del Parlament de Catalunya. Ha estat cap d’administració, comptabilitat i finances del Consorci Sociosanitari d’Igualada (2008-2012), una entitat pública local que gestiona diferents centres per a la gent gran. Secretària de salut, benestar i ciutadania per ERC.

Veterana com a diputada al Parlament, ja que des del 2012 ocupa un escó, Vergés és especialista en salut i benestar. La seva participació en comissions sobre els esmentats temes ha sigut una constant en les passades legislatures. Ha anat guanyant pes dins de l’ERC, com demostra el seu accés a la Mesa i que en les eleccions del 21-D es presentés com a número sis per la circumscripció per Barcelona.

Justícia

Justícia queda en mans d’Ester Capella i Farré (La Seu d’Urgell, 1963) és llicenciada en Dret per la UB. Va ser presidenta de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates entre el 2003 i el 2007. El 2007 va ser escollida regidora a l’Ajuntament de Barcelona com a independent dins les llistes d’ERC (partit al qual s’integraria posteriorment). El 2013 va ser escollida senadora, i posteriorment seria escollida diputada al Congrés dels Diputats.

Parlament de Catalunya

Cultura

Laura Borràs i Castanyer (Barcelona, 1970), casada amb el director de la Creu Roja d’Igualada, és llicenciada en Filologia Catalana (1993) i doctora cum laude en Filologia Romànica (1997) per la Universitat de Barcelona (UB). Torra ha decidit que ocupi la Conselleria de Cultura, fruit dels seus estudis humanístics. Actualment és diputada al Parlament de Catalunya. Ha dirigit l’Institut de les Lletres Catalanes entre 2013 i 2018. Forma part del jurat del Premi Sant Jordi de novel·la, del Premi Ramon Llull i del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Llicenciada en Filologia Catalana i Romànica per la Universitat de Barcelona, Borràs és professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la UB, a més de directora del Màster en Literatura a l’Era Digital de la UB i Grup 62. A més de jurat del premi Ramon Llull, el premi Sant Jordi i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha tingut una notòria presència com a prescriptora de llibres a TV-3 i a les xarxes socials. Des del 2013 és directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Territori i Sostenibilitat

Damià Calvet i Valera (Vilanova i la Geltrú, 1968) ha sigut assignat com a conseller de Territori i Sostenibilitat. És diplomat en Arquitectura Tècnica i Grau en Ciències i Tecnologies de l’Edificació. Des de 2013 és Director de l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i President de CIMALSA, empreses públiques de transformació de sòl per a activitats econòmiques. Ha tingut diverses responsabilitats al Govern de la Generalitat de Catalunya, com a Director general d’Arquitectura i Habitatge (2001-2003), i la de Secretari de Territori i Mobilitat (2010-2012). És tinent d’Alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Manifestacions

D’antiga militància a convergència, la seva primera participació en un govern va ser el 1997. Al gabinet de Mas va ocupar primer el càrrec de secretari de Territori i Mobilitat.

Polítiques Digitals i Administració Pública

La conselleria de polítiques Digitals i Administració Pública serà ocupada per Jordi Puigneró i Ferrer (Sant Cugat del Vallès, 1974) és enginyer. La seva carrera professional s’inicia al departament d’informàtica del Deutsche Bank a Frankfurt, on va treballa com a analista-programador entre els anys 1997 i 2000, i més endavant a IBM, amb la tasca de consultor sènior i de cap de projectes informàtics i de noves tecnologies en el període 2000-2003.

El 2013 va ser nomenat director general de Telecomunicacions i el 2016 secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital càrrec que ara ocupa (va ser, doncs, el responsable de protegir el referèndum davant els ciberatacs del govern espanyol). El 1999 es va integrar a la Joventut Nacionalista de Catalunya i posteriorment ocuparia diversos càrrecs dins Convergència Democràtica de Catalunya.

Treball, Afers Socials i Famílies

Chakir El Homrani Lesfar (Barcelona, 1979) ocuparà la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. Va entrar a la política a través d’Avalot, la branca juvenil de la UGT. El 2004 va començar a militar a ERC, a Granollers. El 2015 va integrar-se a les llistes de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, com a cinquè membre de la candidatura pel partit republicà.

diàleg

Militant d’Avalot – Joves de la Unió General de Treballadors (UGT) de Catalunya. Militant de la UGT de Catalunya. Va ser secretari d’organització i portaveu nacional d’Avalot. Ha estat membre del comitè nacional i del consell nacional de la UGT. Com a portaveu d’Avalot, ha participat en el secretariat nacional de la UGT de Catalunya i va ser impulsor de la iniciativa legislativa popular de mesures urgents per a l’habitatge, de l’Acord de mesures per a l’ocupació juvenil a Catalunya i de la recollida de signatures per a la millora del salari mínim interprofessional.

Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Per últim, Teresa Jordà i Roura (Ripoll, 1972) serà la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. És llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1999 va ser nomenada regidora per Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Ripoll. El 2003 va ocupar l’alcaldia d’aquest municipi, que mantindria fins al 2011. Posteriorment seria escollida diputada al Congrés dels Diputats dins les llistes d’ERC.

Print Friendly, PDF & Email

CatDialeg.cat

No hi ha comentaris

Sigues el primer en deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies