Pobles abandonats de Catalunya

El poble d’Esblada ja té propietari. Un grup de joves famílies van crear la cooperativa l’Esbladenca amb la intenció de fer-se amb aquest poblet que pertany al municipi de Querol (a l’Alt Camp) per restaurar-lo i poder-hi viure. El preu final del municipi ha estat inferior als 280.000 euros. Esblada és un poble que fa anys hi vivien unes 20 persones, però que ja fa temps que està abandonat. De les 15 cases que té, només una està habitada, i les altres 14 estan pràcticament destruïdes, encara que els masos conserven les parets, i encara sobreviuen algunes espitlleres i balcons a mitja alçada.

Amb aquesta operació s’han venut 82 hectàrees de cultiu i bosc i les 14 cases abandonades. Els habitatges estan totalment derruïts en un terreny de gran pendent, situat a la part mitjana del vessant.

Uns dels principals impulsors per repoblar pobles abandonats són les cooperatives

Cada vegada són més els pobles abandonats que tenen pretendents per comprar-los sencers, i molt sovint són cooperatives les que els volen per reformar-los personalment i viure-hi. En el cas d’Esblada, els interessats són 7 famílies d’entre 26 i 40 anys, i per tirar endavant el projecte hauran de fer treball comunitari 10 hores a la setmana per poder reconstruir el municipi.

Pobles abandonats de Catalunya: A hores d'ara Esblada té dos habitants, però en els propers temps es preveu que hi vagin les famílies de la cooperativa.
A hores d’ara Esblada té dos habitants, però en els propers temps es preveu que hi vagin les famílies de la cooperativa.

En un parell d’anys els membres de l’Esblandenca ja es podrien instal·lar en la seva nova vida al camp. I és que segons el llibre d’estil de la cooperativa, “Ens agrada la permacultura, la comunicació no violenta, el treball de processos, la comunitat, l’autonomia, l’equitat social, l’agroecologia, les estufes rocket de massa, les piscines naturals, els boscos comestibles, la democràcia profunda, l’educació no directiva, l’aprenentatge durant tota la vida, el treball interior, els horts ecològics…”.

Però el cas de l’Esblandenca no és l’única cooperativa que treballa per recuperar municipis fantasma. Solanell era un poble abandonat nucli de població del municipi de Montferrer i Castellbò, però el 2010 l’arquitecte tarragoní Saül Garreta va decidir crear la cooperativa Reviure Solanell, que treballa per tornar la vida a aquest racó de l’Alt Urgell. Com sempre, aquests grans projectes comencen sent quelcom professional, però s’acaben convertint en petits reptes personals, com va ser el cas de Garreta, que va haver de suar la gota gorda per reconstruir la pista forestal per poder accedir al poble i per fer arribar la llum, ja que ho va dur a terme en plena crisi econòmica i sense ajuts ni inversors.

Pobles abandonats de Catalunya: Saül Garreta ha creat una cooperativa per tornar Solanell a la seva plenitud.
Saül Garreta ha creat una cooperativa per tornar Solanell a la seva plenitud.

Amb la crisi la gent es planteja tornar al camp

El 2013 Catalunya tenia 135 pobles o nuclis agregats que es venien íntegrament, i actualment només Galícia és més pobles en venda. Molts d’aquests indrets es van quedar deserts ja fa dècades, quan es va produir un abandonament progressiu del camp. Però amb la crisi, hi ha qui ha preferit fer el pas contrari i deixar la ciutat per anar al camp. Això significa que el que es busca és un comprador pet tot el conjunt rural, des de les casses, a les terres de regadiu i passant per altres edificis inclosos, fins i tot en alguns casos l’Església i tot.

Es prefereix que els compradors d’aquests llogarets siguin famílies catalanes abans que estrangers

La immobiliària Aldeas Abandonadas, dedicada a la compravenda de pobles i cases rurals, posseeix un total de 19 pobles fantasma a Catalunya (tot i que té propietats en molts altres punts de la península), i busca un tipus de comprador concret. De la mateixa manera que fa uns anys els principals interessats eren compradors estrangers (americans, anglesos, russos, noruecs i francesos) per la seva voluntat de muntar projectes de turisme rural, avui es dóna preferència a les famílies de Catalunya, encara que s’hagi de rebaixar una mica el preu, com és el cas d’Esblada.

Particulars que adquireixen pobles amb esperit comercial

De la mateixa manera que Saül Garreta va voler reviure Solanell, Emili Vives i la seva família també tenen la idea romàntica de salvar els pobles abandonats. Vives és propietari del poble nudista de Fonoll (Conca de Barberà) des de fa 20 anys, i actualment ha comprat un segon poble abandonat, Conill, una pedania de Tàrrega que disposa de cinc cases pairals, i que està deshabitada des del 1980. Però aquesta vegada, en lloc de convertir-lo en un poble turístic, el vol dedicar a residències per a artistes artesans i plàstics.

Pobles abandonats de Catalunya: Conill, nucli despoblat de Tàrrega que la família Vives vol convertir en seu d'artistes.
Conill, nucli despoblat de Tàrrega que la família Vives vol convertir en residència per artistes.

Comprar pobles de Catalunya abandonats per arreglar-los i tornar-los a vendre

Un altre sistema de recuperació de pobles és el que ha viscut Llirt, que pertany a les Valls de Valira. Un poble que el 1880 encara tenia 5 cases habitades, però que fa més d’un segle que no hi viu ningú. Actualment és propietat d’un grup de socis de Barcelona i de la Seu d’Urgell, que van formar Poble de Llirt, SL, que el van comprar fa 15 anys per rehabilitar-lo, i un cop arreglat, l’han posat a la venda per 749.000 euros. Segons el diari El Segre però, encara s’ha de fer arribar l’aigua i la llum.

Pobles abandonats de Catalunya: Llirt és un altre dels pobles abandonats, que un cop arreglat, busca comprador.
Llirt és un altre dels pobles abandonats, que un cop arreglat, busca comprador.

Recuperar l’esperit dels pobles

Un altre tipus d’iniciativa podria ser com la que s’està portant al poble de Fontscaldetes, un altre nucli de l’Alt Camp. Feia anys que estava completament abandonat, però des del 2008, els veïns de Cabra de Camp van decidir posar fi a l’enyorança i van crear l’Associació Amics de Fontscaldetes (en formen part unes 20 persones), que s’encarrega de netejar el poble i tornar-li l’esperit d’anys enrere. Cada diumenge hi pugen de visita i esmorzen al bar del poble, i fins i tot van celebrar la festa major del 2014.

Pobles abandonats de Catalunya: Els veïns de Cabra de Camp pugen cada diumenge a Fontscaldetes per conservar-lo.
Els veïns de Cabra de Camp pugen cada diumenge a Fontscaldetes per conservar-lo.

En els últims 10 anys, el 56% dels municipis espanyols han perdut habitants, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Per aquest motiu, el boom que existeix avui per repoblar aquests pobles abandonats té un gran potencial econòmic, agrícola i turístic.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.