CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Els llegums en la cuina conventual Els llegums en la cuina conventual

Els llegums en la cuina conventual

Remeis i cuina de convent 9 octubre, 2017 Fra Valentí Serra de Manresa 0
5 / 5 (2 votes)

Inici » Historic » Els llegums en la cuina conventual

Hi ha un seguit de plats en la cuina tradicional catalana, pairal i monàstica on els llegums hi tenen un lloc molt destacat com, per exemple, en la popular “carn d’olla”, aquella escudella tan intensa amb els galets impregnats de tots els gustos de la carn de porc i de vedella i, sobretot, amb la pilota de carn picada, les verdures, les patates, els naps i, és clar, l’acompanyament dels cigrons!

Junt amb els cigrons, els fesols, les llenties i els pèsols, en la cuina pairal i conventual, de manera ben particular, també les faves hi tenen un lloc molt eminent, car amb les faves hom hi pot preparar una gran diversitat de plats com, per exemple, l’estofat de carn amb faves, els favons guisats amb sèpia, les faves a la catalana,  el “platillo” de faves amb pèsols, els alls tendres amb faves i cansalada viada, entre molts altres.

Als frares caputxins els abellia de menjar, particularment  en els dies d’abstinència, les faves ofegades a la caputxina, mentre que en els dies no penitencials els frares servien al refetor un potatge que cuinaven així: “Les faves per cuinar en dia de peix han de ser molt tendres has de pelar-les molt bé. Per guisar-les, posaràs oli d’oliva en una cassola que col·locaràs sobre les brases, i quan sigui ben calent, tira les faves a dins. Després tindràs a mà algunes lletugues, rentades i esfullades, que trossejaràs amb les mans, sense tocar-ho amb el coltell, i maldaràs que tot es vagi ofegant, faves i enciams, que ja veuràs com treuen el suc suficient que els farà de brou. Després afegiràs totes les espècies i assaona-ho bé de sal i, si et sembla, hi tires una mica d’aigua calenta i vinagre, i que coguin fins que estiguin ben toves. A aquest potatge de faves hom acostuma d’afegir-hi una  mica de comí per donar-li més gust”. Us animo, doncs, a guisar aquest potatge i que us sigui de molt bon profit!

Print Friendly, PDF & Email

Fra Valentí Serra de Manresa

No hi ha comentaris

Sigues el primer en deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.ACEPTAR

Aviso de cookies