CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
La galantina, un plat molt selecte La galantina, un plat molt selecte

La galantina, un plat molt selecte

Remeis i cuina de convent 1 agost, 2017 Fra Valentí Serra de Manresa 0
0 / 5 (0 votes)

Inici » Historic » La galantina, un plat molt selecte

Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on Facebook0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Avui, en comptes d’un guisat propi de frares i d’ermitans, us vull parlar d’una recepta culinària per a preparar un dels plats més exquisits de la cuina senyorial i abacial, i que gaudeix d’un alt nivell gastronòmic: la galantina. La denominació sembla provenir del mot galant (: cortès, cavalleresc), i això ens fa sospitar que era una de les menges predilectes d’abats, nobles i cortesans, essent un plat molt selecte.

La galantina prové de la cuina francesa més refinada i es prepara amb carn desossada i farcida i, a semblança dels embotits, hom pensa que es començà a popularitzar entre els estaments privilegiats de Catalunya entorn de la Guerra Gran (1793-1795). La galantina hom acostumava a fer-la amb carn desossada, habitualment de pollastre o d’ indiot, i també de vedella. Aquesta carn desossada s’havia de coure a foc lent, ben adobada d’espècies i farcida amb daus de cansalada o bé de pernil. La galantina se solia menjar freda acompanyada, a guisa de salsa, d’una gelea feta amb el suc gelatinós produït per la cocció de la carn.

Per tal de preparar correctament la galantina, el suc de la cocció cal colar-lo bé i després ha de bullir novament per tal de reduir-lo i convertir-lo en gelatina que, una vegada refredada, hom ha afegir-hi, a més, vi (blanc o negre), però de grau elevat, fins que qualli.

Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on Facebook0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Fra Valentí Serra de Manresa

No hi ha comentaris

Sigues el primer en deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.ACEPTAR

Aviso de cookies