inicio
Cercar
   Dijous, 29 Gener 2015
Catalunya
Tots amb el Parlament de Catalunya
Polítics i diaris generalistes es mostren rotunds en el rebuig a la violència protagonitzada pels 'indignats': "atac a la democràcia", "assetjats" o "indignant" són els qualificatius d'algunes portades nacionals
16.06.2011 | JUAN FRANCISCO JIMÉNEZ JACINTO
Bookmark and Share 1

L'autodenominat moviment dels 'indignats' ha quedat seriosament desprestigiat després de l'acció violenta que va protagonitzar aquest dimecres, juny 15 davant dels jardins del Parc de la Ciutadella que donen accés al Parlament de Catalunya.

La unitat en el rebuig a aquesta violència ha quedat evidenciada en la veu unànime aixecada contra les agressions protagonitzades per aquest col·lectiu davant l'òrgan de representació de la sobirania del poble català: el Parlament. Tots els diaris de tiratge nacional han rebutjat de pla els fets, i el conjunt dels partits polítics que conformen l'hemicicle català han mostrat el seu malestar a través d'una declaració institucional parlamentària.

En aquest desafortunat context es va produir dos tipus de violència: una portada a terme per grups de persones que integraven el col·lectiu de 'indignats' contra els diputats, periodistes i treballadors del Parlament. Però a més, aquest fet no pot amagar l'altra violència que també hi va haver: la violència global de tots els participants de la manifestació que van intentar impedir l'accés dels diputats al Parlament. Aquest és un fet que atempta contra l'essència de la democràcia representativa.

El primer que es fa en un cop d'estat és ocupar l'òrgan de representació parlamentària. Evidentment hi ha altres accions paral·leles però aquesta qüestió és vital: impedir que el parlament es reuneixi. En aquest sentit, cal recordar que el Parlament és l'organisme que té legitimitat per decidir els designis d'un país en estar nomenats democràticament pel poble. Aquest fet cabdal per al bon funcionament d'una democràcia en llibertat és el que van intentar bloquejar els indignats: l'última expressió de la sobirania popular.

Cal contemplar la hipòtesi del que hagués passat si en lloc de ser 2.000 manifestants haguessin sumat 20.000 i haguessin estat en disposició de desbordar al Mossos.

La premsa, unànime en la condemna

Els mitjans de comunicació catalans s'han mostrat rotunds i unànimes en la condemna a la violència protagonitzada pels 'indignats' contra el Parlament. "Indignant" titula el diari de més tirada a Catalunya, La Vanguardia. La capçalera afirma a més: "Els anomenen 'indignats i ataquen als diputats i tracten d'impedir el ple", "El president Mas i els consellers han d'arribar a Ciutadella en helicòpter", i "El bloqueig de la Cambra és l'atropellament més greu a un Parlament des del 23-F ".

El segon diari més llegit a Catalunya, El Periódico titula en lletres grans "Assetjats" per explicar després: "El bloqueig i les agressions dels indignats obliguen al Govern i a diversos diputats a accedir en helicòpter al Parlament" i destaca l'editorial titulada "En defensa de la democràcia".
 
La capçalera Ara titula “#aixíno” en referència al hashtag que ha corregut per la xarxa social Twitter condemnant lo succeït a les portes del Parlament. El diari català continua a portada amb el inici de l’editorial que afirma: “Ahir va ser un dia trist: la coacció física i verbal contra els legítims representants de la sobirania popular no té cap justificació. El moviment dels indignats que s’havia fet mereixedor de la simpatia d’una majoria dels ciutadans descontents amb el sistema polític i econòmic, va perdre ahir autoritat moral. [...]”.
 
El diari Avui reproduïa a portada la paraula “Indignant” en lletres grans mentres destacava que “El col·lectiu dels ‘indignats’ intenta sense èxit boicotejar el ple del Parlament” a més pala de “setge” i “atac”, i destaca la condemna general: “L’acció genera un rebuig unànime”.
 
El Diari de Girona, el més llegit a la província, afirmava “Coacció a la democràcia” i explicava que “Tres milers d’indignats’ van bloquejar els accessos al Parlament per impedir que els diputats hi entressin”. A més destaca que !Artur Mas, Núria de Gispert, alguns consellers i diversos diputats van haver d’arribar-hi amb vuit helicòpters”.
 
El Punt afirma “Indignant” a la seva portada i ressalta que “El col·lectiu dels ‘indignats’ intenta, sense èxit, boicotejar el ple del Parlament”. També destaca que “El govern i els diputats han d’entrar a l’hemicicle protegits pels Mossos d’Esquadra”, i que “L’acció violenta genera una reacció unànime de rebuig i condemna”.
 
El diari Segre també opta a la seva portada per jugar amb la paraula que dóna nom als protestants i afirma “Indignant”. Després reprodueix una imatge on es poden veure a un grup dels ‘indignats’ visiblement exaltats increpant a les forces de seguretat. A més explica que “El moviment 15-M assetja el Parlament i els diputats accedeixen al recinte entre crits, insults i vexacions”.
 
El diari espanyol El País prefereix no parlar 'd’indignats' i titula: "Grups radicals bloquegen amb violència el Parlament català". A més recorda que "Diversos diputats van ser agredits i desenes van accedir a la Cambra en furgons policials", i "Els partits i el 15-M repudien els fets". Cal preguntar per què El País de forma tan evident intenta desvincular la violència del moviment dels 'indignats' en no citar-los i posar l'accent en què l'organització que va convocar la manifestació hagi condemnat també els fets.
 
Per la seva banda, El Mundo destaca que "Els 'indignats' creuen la 'línia vermella' i agradin als polítics" i detallen: "Copegen, escupen, pinten i insulten als diputats del 'Parlament'". A més, recorda les afirmacions del president de Catalunya: "Mas justifica els Mossos: "Prefereixo una democràcia imperfecta al caos i la violència ", i afegeix: "Cayo Lara, sacsejat en la protesta contra un desnonament suspès pel jutge”.
 
Votar: Resultat: 4 vots
1 Comentari:
Iscle, 18.06.2011 02:47h.
Els "indignats" estan tan despretigiats com el diputats. Ni els uns ni els altres tenen gaire qualitar democrática i no respeten ni la separació de poders, ni cerquen el be comú. Malhauradamente, no hi ha gaire diferencia entre els un i els altres, des de el punt de vista de la qualitat democrática. Que els politics se'l facin mirar. I si els politics no milloren la qualitat democrática del sistema acabaran malament. Ara ja no controlen tots els mitjans de comunicació com abans. El que diu La Vanguardia i El Pais solamente interesa a la gente gran, per el joves son publicacions plenes de manipulació i mentidas convertides en órgans de propaganda i no de comunicació.
Enviar
Normes d'ús
- Aquesta és l'opinió dels usuaris, no de Cat Diàleg - Diari Digital.

- Els comentaris a les lleis espanyoles, injuriadors o difamatoris seran eliminats, així com aquells que considerem que estiguin fora del tema o continguin publicitat

- Els comentaris seran revisats abans de ser publicats.
Si heu detectat algun error en aquesta informació, preguem. La informació que ens envieu serà d'ús intern i no serà publicada.
Missatge *
Nom *
E-mail*
Telèfon
[*] Camps obligatoris. Aquesta informació no s'inclourà en cap base de dades
Ajudeu-nos a completar aquesta informació. La informació que ens envieu serà d'ús intern i no serà publicada.
Missatge *
Nom *
E-mail*
Telèfon
[*] Camps obligatoris. Aquesta informació no s'inclourà en cap base de dades
Dades del destinatari
E-mail del remitent: 
E-mail del destinatari: 
Comentari: 
Si us plau , escriu el codi que veus a la imatge

El moviment dels 'indignats' ha quedat seriosament desprestigiat
  Últimes fotos de "Catalunya"
C2C Soluciones Integrales SPC

¿Has oblidat la contrasenya?