CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
El bacallà és molt saludable El bacallà és molt saludable

El bacallà és molt saludable

Remeis i cuina de convent 22 Maig, 2017 Fra Valentí Serra de Manresa 0
5 / 5 (1 votes)

Inici » Historic » El bacallà és molt saludable

El bacallà és un peix blanc molt saludable, agraciat amb un baix contingut de greixos i, alhora, és una menja molt rica en proteïnes d’alt valor biològic, tant, que els frares i monjos el consideraven un plat molt més nutritiu que la carn bovina. Estudis recents han posat en relleu la riquesa de vitamines i minerals que conté el bacallà (especialment magnesi, potassi i fòsfor). Es tracta, també, d’un aliment que conté substàncies antioxidants, de manera que és molt recomanable de mantenir-lo en la nostra dieta (llàstima que actualment, atès el seu encariment, ja no sigui el menjar propi dels estaments populars i de les comunitats religioses!). Aquest peix, dit també, badejo (i quan és assecat sense salar, estocafix), fou definit així pel reverend Pere Labèrnia (†1860): “espècie de peix de dos a tres peus de llarch, de color pardo clar, que’s pesca ab abundáncia, especialment en lo banch de Terranova, de ahont després de salat y sech s’abasteix a quasi á tota la Europa”.

Una vella recepta per a guisar el bacallà a la caputxina, que es remunta a l’any 1787, diu: “Aquest plat lo faràs d’ésta manera i és molt bo. Tallaràs lo bacallà i, ben rentat ab aigua tèbia, lo posaràs a escórrer bé, i sucat ab oli, ho passaràs per las grasellas, i posaràs la cassola al foch i posaràs a dita cassola dos dits d’aigua, hi posars sal, oli, taronja seca, cabessas d’alls enteras, pebra i farina deixatada o bé una picada de pinyons o de avallanas i safrá i, quant lo dit such bullirà, hi tiraràs lo bacallà que es va brasejant i, quant hi serà tot, fes-lo bullir bona estona fins que lo such tinga el punt, i ho tastaràs si està bé de sal i ja ho pots treure a taula, que és molt bo per pitansa de caputxí de dia de la Concepsió” (Fra Sever d’Olot, Llibre de l’art de cuinar, 60-62).

Amb aquesta nota de gastronomia de convent sobre el valor nutritiu del bacallà i sobre la manera de cuinar-lo en la tradició caputxina us convido a provar a casa vostra aquesta recepta conventual!

Print Friendly, PDF & Email

Fra Valentí Serra de Manresa

No hi ha comentaris

Sigues el primer en deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies