CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Catalunya comptabilitza la tercera part de les detencions gihadistes a Espanya Catalunya comptabilitza la tercera part de les detencions gihadistes a Espanya

Catalunya comptabilitza la tercera part de les detencions gihadistes a Espanya

Girona és la tercera província de l’Estat amb més detencions gihadistes, només per darrere de Barcelona i Madrid
SocietatZPortada IzquierdaZResto 12 Desembre, 2017 CatDialeg.cat 0
5 / 5 (2 votes)

Inici » Historic » Catalunya comptabilitza la tercera part de les detencions gihadistes a Espanya

El terrorisme gihadista està molt present a Europa, i la prova en són els nombrosos atemptats terroristes s’han produït al llarg dels darrers anys a tot el continent. Uns atemptats que, malauradament, també han fet estralls a Barcelona. Potser és per aquest motiu que Catalunya ha detingut una tercera part dels gihadistes de l’Estat des de principi d’any. Així doncs, de les 74 detencions a presumptes gihadistes aquest 2017 a Espanya, 24 s’han dut a terme en terres catalanes. I el que és més significatiu, 8 s’han produït només a la província de Girona.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, Madrid, Barcelona i Melilla continuen concentrant el major nombre d’operacions antigihadistes. En el 2016, el 21% dels detinguts van acabar en llibertat. I els responsables de la lluita antiterroristes calculen que hi ha 222 combatents que s’han unit a Estat Islàmic des d’Espanya, dels quals, 30 s’haurien produït en aquest darrer any. Les operacions s’han anat incrementant al llarg del temps. Des de l’11 de març el 2004, moment en què es va fer la primera operació, fins al 5 de desembre d’enguany, l’escala ha sigut gairebé sempre ascendent, amb algunes excepcions.

gihadistes

Operacions antigihadistes i evolució de les detencions al llarg dels anys.
Font: Ministeri de l’Interior.
Elaboració: El País.

Catalunya, una tercera part de les detencions gihadistes

Una dada especialment alarmant és que a Catalunya s’han produït 24 d’aquestes 74 detencions. O el que és el mateix, una tercera part del total. Tenint en compte que Catalunya és només el 16% de la població total de l’Estat, si la distribució de terroristes fos per igual, com a molt se n’haurien d’haver detingut entre un 16 o un 17%. En canvi, se n’han trobat el doble, el 33%. Què té Catalunya i, en especial Barcelona, que cridi tant l’atenció al terrorisme islàmic?

gihadistes

Nombre i zona de detencions gihadistes a Espanya 2017.
Font: Ministeri de l’Interior.
Elaboració: El País.

Girona contra el terrorisme islàmic

També és un fet insòlit que una província tan petita com Girona, si més no pel que fa a nombre d’habitants, sigui la tercera on s’hagin produït més detencions aquest 2017, només per darrere de Madrid i Barcelona, a banda de la ciutat de Melilla. Les darreres van ser precisament ara fa una setmana a Figueres. Es tracta de dos germans de 30 i 31 anys que haurien estat captats a través de perfils de xarxes socials que s’encarreguen a trobar possibles radicalitzats i els hi ofereixen enllaços on descarregar-se material violent.

En aquest cas, els dos germans s’encarregaven de hackejar comptes en xarxes socials de persones alienes al moviment gihadista per publicar en el seu mur material violent i de caràcter proselitista “com campaments d’entrenament per nens, execucions i afusellaments, conductes humiliants per les víctimes dels atemptats o accions bèl·liques”. S’encarregaven d’administrar “una complexa xarxa de comunicació per potenciar l’estratègia global” d’Estat Islàmic i realitzaven “una propaganda de caràcter viral utilitzant la difusió massiva en xares socials, correus electrònics, missatgeria instantània…”. Segons la policia, des del març del 2016 s’han trobat més de 400 publicacions d’aquests dos germans, entre elles, manuals per fer artefactes explosius casolans o instruccions per apunyalar a civils.

Print Friendly, PDF & Email

CatDialeg.cat

No hi ha comentaris

Sigues el primer en deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies